Distanční vaření v březnu
Březnové vaření neprobíhalo jako celý rok v cvičné kuchyňce, ale u každého z nás doma. Vzali jsme si zástěry, požádali mamky o pomoc a s chutí jsme se pustili do vaření. Vařili jsme podle vyzkoušených receptů například vločkovou polévku, květákovou polévku, žemlovku s jablky, lívance s povidly nebo zapečené flíčky s uzeným masem. Vaření nám šlo pěkně od ruky a hlavně nám všem chutnalo.
.
Lívance
|
|
Droždí |
30 g |
Cukr krupice |
60 g |
Mléko konzumní |
780 g |
Mouka hladká |
600 g |
Vejce 3ks |
72 g |
Citronová kůra |
12 g |
Sůl |
12 g |
Margarín |
150 g |
Cukr moučka |
60 g |
Skořice mletá |
1,8 g |
Marmeláda |
150 g |
Tvaroh tvrdý, strouhaný |
90 g |
Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, už vzniklé řídké těstíčko- kvásek, který necháme na teple vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehaná vejce, jemné nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citronu, sůl a zbylou dávku prosáté mouky, směs pečlivě promícháme a necháme opět částečně vykynout. Vykynuté těsto naléváme do vymaštěných důlků lívanečníku a lívance upečeme po obou stranách do růžova. Při expedici obalíme část upečených lívanečků ve směsi moučkového cukru s mletou skořicí, část potřeme tence marmeládou a posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem.
Mgr. Ilona Středová, foto: rodiče žáků
© 2023, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing