Dýňobraní v cvičné kuchyňce

Měsíc říjen probíhal v praktických třídách ve znamení zpracovávání zeleniny ze školní zahrady. Celkem jsme zpracovali 26 kg cuket a 31 kg dýně. Z cuket jsme usmažili cukeťáky a zavařili cuketové zelí, na které přikládáme recept. Z dýně jsme připravili dýňovou polévku, dýňové marmelády se zázvorem, skořicí, mátou a meduňkou. Zavařili jsme dýňový kompot a dýňový džus. Hotové výrobky jsme si odnesli domů a těšíme se, jak budou chutnat.

Cuketové zelí sterilované

Normování

Druh potravin

 

Cuketa

750 g

Kmín drcený

1 lžička

Cibule

3ks

Ocet

200 ml

Cukr krystal

3 lžíce

Sůl

1 lžíce

Voda

500 ml

Cuketu oloupeme, zbavíme střední části se semínky a nastrouháme do mísy nahrubo. Oloupanou cibuli nasekáme na drobno a promícháme s nastrouhanou cuketou. Směs ochutíme drceným kmínem a napěchujeme do čistých a suchých sklenic.
Připravíme si nálev. Vodu ochutíme octem, cukrem a solí. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit. Pak nálev na minutu odstavíme z tepla.
Cuketovou směs pozvolna zalijeme horkým nálevem do výše asi 1/2 cm pod okraj sklenice. Sklenici uzavřeme, protřepeme a podle potřeby nálev doplníme.
Cuketové zelí sterilujeme při 95 °C přibližně 30 minut. Pak sterilovanou cuketu otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sterilované cuketové zelí uskladníme a již po třech týdnech jej můžeme použít běžným způsobem pro přípravu dalších pokrmů, ale skvěle chutná i jen tak na chuť.

Cuketové zelí sterilované

Normování:

Druh potravin

Cuketa

750 g

Kmín drcený

1 lžička

Cibule

3ks

Ocet

200 ml

Cukr krystal

3 lžíce

Sůl

1 lžíce

Voda

500 ml

Cuketu oloupeme, zbavíme střední části se semínky a nastrouháme do mísy nahrubo. Oloupanou cibuli nasekáme na drobno a promícháme s nastrouhanou cuketou. Směs ochutíme drceným kmínem a napěchujeme do čistých a suchých sklenic.
Připravíme si nálev. Vodu ochutíme octem, cukrem a solí. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit. Pak nálev na minutu odstavíme z tepla.
Cuketovou směs pozvolna zalijeme horkým nálevem do výše asi 1/2 cm pod okraj sklenice. Sklenici uzavřeme, protřepeme a podle potřeby nálev doplníme.
Cuketové zelí sterilujeme při 95 °C přibližně 30 minut. Pak sterilovanou cuketu otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sterilované cuketové zelí uskladníme a již po třech týdnech jej můžeme použít běžným způsobem pro přípravu dalších pokrmů, ale skvěle chutná i jen tak na chuť.

Mgr. et Mgr. Ilona Středová

tn_obrazek_11458.jpg

tn_obrazek_11457.jpg

tn_obrazek_11456.jpg

tn_obrazek_11455.jpg

tn_obrazek_11454.jpg

tn_obrazek_11453.jpg

tn_obrazek_11452.jpg

tn_obrazek_11451.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑