Pohodové vaření v únoru
V měsíci únoru jsme se zdokonalovali v našich kuchařských dovednostech. Uvařili jsme si polévku rajčatovou s rýží, smažený celer a americké brambory. Smažený celer doma nikdo nepřipravuje, proto pro nás bylo milým překvapením, jak výtečně chutnal. Další týden jsme vařili čočkovou polévku a tradiční maďarskou specialitu ,,láng“, tedy česky plamen nebo-li langoše, které všichni dobře známe. Velice se nám povedli a tak se po nich jenom zaprášilo.
Recept na pravé maďarské langoše
Suroviny:
3 a ½ hrnku hladké mouky
2 necelé hrnky mléka
1 kostka droždí
½ lžičky soli
olej na smažení
sýr na posypání, kečup
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme hladkou mouku se solí a vlijme do ní kvásek. Umícháme hladké, nelepivé těsto. Necháme hodinu kynout v míse, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Po hodině vytvoříme z těsta bochánky, které vytvarujeme na placky. Pod utěrkou necháme opět 20 minut kynout. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje nebo směsi oleje se sádlem.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
© 2023, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing