Pohodové vaření v únoru

V měsíci únoru jsme se zdokonalovali v našich kuchařských dovednostech. Uvařili jsme si polévku rajčatovou s rýží, smažený celer a americké brambory. Smažený celer doma nikdo nepřipravuje, proto pro nás bylo milým překvapením, jak výtečně chutnal. Další týden jsme vařili čočkovou polévku a tradiční maďarskou specialitu ,,láng“, tedy česky plamen nebo-li langoše, které všichni dobře známe. Velice se nám povedli a tak se po nich jenom zaprášilo.

Recept na pravé maďarské langoše

Suroviny:

3 a ½ hrnku hladké mouky

2 necelé hrnky mléka

1 kostka droždí

½ lžičky soli

olej na smažení

sýr na posypání, kečup

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme hladkou mouku se solí a vlijme do ní kvásek. Umícháme hladké, nelepivé těsto. Necháme hodinu kynout v míse, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Po hodině vytvoříme z těsta bochánky, které vytvarujeme na placky. Pod utěrkou necháme opět 20 minut kynout. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje nebo směsi oleje se sádlem.

Mgr. et Mgr. Ilona Středová

tn_obrazek_12259.jpg

tn_obrazek_12258.jpg

tn_obrazek_12257.jpg

tn_obrazek_12256.jpg

tn_obrazek_12255.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑