Příprava domácího houskového knedlíku a specialit z jablek
V měsíci říjnu jsme si vyzkoušeli přípravu domácího kynutého houskového knedlíku. Úkol to nebyl jednoduchý, ale všichni jsme to s drobnou dopomocí zvládli. Knedlík jsme si přinesli domů a mamky měli velkou radost. Třetí týden v říjnu proběhl jablkový týden. Upekli jsme si jablkový závin a uvařili jablkové knedlíky z tvarohového těsta.
Recept na houskový knedlík
Suroviny:
- 0,5 kg hrubé mouky
- 2 starší housky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 0,5 kg hrubé mouky
- lžička cukru
- lžíce mléka
- sůl
Postup přípravy:
1. Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru, aby vám vznikla řídká kašička a takto připravený kvásek nechte na teplém místě zhruba 5 minut vzejít.
2. Ve velké míse smíchejte hrubou mouku s větší špetkou soli, větší část mléka, vajíčko a připravený kvásek. Těsto můžete vypracovat ručně nebo v robotu, což vám ušetří čas.
3. Do těsta přidejte nakrájené housky a důkladně zapracujte. Hotové těsto nechte kynout na teplém místě 30 až 45 minut.
4. Nakynuté těsto rozdělte na čtyři části a na pomoučeném vále vytvarujte 4 stejné knedlíky. Dejte pozor, aby knedlíky neměly příliš prasklin. Připravené knedlíky nechte alespoň ještě 10 minut kynout pod utěrkou.
5. Důležité je vařit knedlíky ve velkém hrnci s velkým množstvím slané vody, aby knedlíky neležely při vaření na dně. Knedlíky při vaření přiklopte a vařte asi 20 minut. Nezapomeňte knedlíky v polovině procesu vaření ve vodě otočit.
6. Hotový knedlík je nezbytné hned po vyjmutí z vody rozkrájet nebo propíchat, aby se nesrazil.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
© 2023, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing