Učíme se vařit
Po prázdninách jsme se opět vrátili do cvičné kuchyňky. Pro některé z nás je to úplně nová zkušenost. Po prvotním proškolení a seznámení se s vybavením a inventářem, jsme se s chutí pustili do práce. Pro začátek jsme si připravili mrkvovou a vajíčkovou pomazánku, polévky z dýně a zeleninový boršč, lečo s vařenými brambory a cuketové placky. Všechnu zeleninu na pokrmy jsme si sami vypěstovali na našem školním políčku. O to více nám vše chutnalo.
Recept na zeleninový boršč
Druh potravin |
6 porcí |
Mrkev |
2 ks |
Cibule |
2 ks |
Olej |
100 ml |
Česnek |
Dle potřeby |
Rajský protlak |
1 ks |
Brambory |
2 ks |
Cuketa |
½ ks |
Červená řepa |
3 ks |
Citron |
½ ks |
Bobkový list |
4 ks |
Nové koření |
4 ks |
Cukr |
1 PL |
Zelí červené |
¼ ks |
Kopr |
30 g |
Sůl |
Dle potřeby |
Pepř mletý |
Dle potřeby |
Smetana |
1 ks |
Technologický postup:
Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme nahrubo, mrkev na kostičky a česnek najemno. Ve velkém hrnci zahřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, vsypeme mrkev a česnek. Restujeme 5 minut, přidáme rajčatový protlak a restujeme další 2–3 minuty. Brambory a řepu nakrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce se základem, zalijeme vodou a šťávou z poloviny citronu. Přidáme bobkový list, nové koření a cukr. Osolíme, promícháme a přivedeme k varu. Zelí zbavíme vnějších listů a nakrájíme. Jakmile budou brambory polotvrdé, přidáme zelí, cuketu nakrájenou na kostičky a vaříme do změknutí. Boršč dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidáme najemno nasekaný kopr a podáváme se smetanou.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing