Učíme se vařit

Po prázdninách jsme se opět vrátili do cvičné kuchyňky. Pro některé z nás  je to úplně nová zkušenost. Po prvotním proškolení a seznámení se s vybavením a inventářem, jsme se s chutí pustili do práce. Pro začátek jsme si připravili mrkvovou a vajíčkovou pomazánku, polévky z dýně a zeleninový boršč, lečo s vařenými brambory a cuketové placky. Všechnu zeleninu na pokrmy jsme si sami vypěstovali na našem  školním  políčku. O to více nám vše chutnalo.

Recept na zeleninový boršč

Druh potravin

6 porcí

Mrkev

2 ks

Cibule

2 ks

Olej

100 ml

Česnek

Dle potřeby

Rajský protlak

1 ks

Brambory

2 ks

Cuketa

½ ks

Červená řepa

 3 ks

Citron

½ ks

Bobkový list

4 ks

Nové koření

4 ks

Cukr

1 PL

Zelí červené

¼ ks

Kopr

30 g

Sůl

Dle potřeby

Pepř mletý

Dle potřeby

Smetana

1 ks

Technologický postup:       

Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme nahrubo, mrkev na kostičky a česnek najemno. Ve velkém hrnci zahřejeme olej a  necháme na něm zesklovatět cibuli, vsypeme mrkev a česnek. Restujeme 5 minut, přidáme rajčatový protlak a restujeme další 2–3 minuty. Brambory a řepu nakrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce se základem, zalijeme vodou a šťávou z poloviny citronu. Přidáme bobkový list, nové koření a cukr. Osolíme, promícháme a přivedeme k varu. Zelí zbavíme vnějších listů a nakrájíme. Jakmile budou brambory polotvrdé, přidáme zelí, cuketu nakrájenou na kostičky a vaříme do změknutí. Boršč dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Přidáme najemno nasekaný kopr a podáváme se smetanou.

Mgr. et Mgr. Ilona Středová

tn_obrazek_13497.jpg

tn_obrazek_13476.jpg

tn_obrazek_13496.jpg

tn_obrazek_13495.jpg

tn_obrazek_13494.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑