Únorové vaření

Únorové vaření 

V únoru jsme pokračovali v přípravě bezmasých pokrmů a zahuštěných polévek. Z polévek nám  nejvíce chutnaly polévky kapustová se slaninou a gulášová. Z bezmasých pokrmů nesměl chybět smažený sýr, hranolky a tatarská omáčka nebo knedlíky s vejci.Tento měsíc  také pomalu začínáme nacvičovat na kuchařskou soutěž praktických škol dvouletých, která se uskuteční na konci měsíce března v Olomouci. Téma letošního již sedmého ročníku jsou sušenky, tak snad se nám podaří vybrat dobrý recept a obhájit první místo.                                       

                                                                                                       Mgr. et Mgr. Ilona Středová

 

Kapustová polévka se slaninou 

  • 1 hlávkamenší kapusty - nakrájené na nudličky 

  • 200 g plátků anglické slaniny 

  • 2 ks brambor - oloupané, nakrájené na kostky 

  • 1kuřecího vývaru 

  • 30 g hladké mouky 

  • Sůl dle potřeby 

  • Mletý pepř dle potřeby 

  • Kmín dle potřeby 

  • Česnek dle potřeby 

 

Cibuli a kapustu pokrájíme. Na sádle osmahneme cibuli, přisypeme kapustu, osolíme, okmínujeme a dochutíme pepřem. Lehce zaprášíme moukou. Podlijeme vývarem. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory.Česnek utřeme se solí. Vaříme dalších 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.Slaninu nakrájíme a vyškvaříme na pánvi. Hotovou polévku podáváme s opečenou slaninou. 

tn_obrazek_16624.jpg

tn_obrazek_16623.jpg

tn_obrazek_16622.jpg

tn_obrazek_16621.jpg

tn_obrazek_16620.jpg

tn_obrazek_16619.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑