Vaření v únoru

V měsíci únoru jsme se rozhodli pro upečení rýžového nákypu, zapečených brambor s uzeným masem a připravili i u nás velmi oblíbené moučníky, jako jsou hraběnčiny řezy, jablkový závin z listového těsta nebo tříbarevné řezy. V únoru končil masopust a tak jsme nezapomněli ani na domácí smažené koblihy. Celkově jsme se zdokonalili v krájení, neboť jsme také pro všechny třídy naší školy připravili drobné ovocné a zeleninové  občerstvení. Ke konci měsíce jsme se začali pečlivě připravovat na kuchařskou soutěž, která se uskuteční  24. 3. 2022 v Olomouci. O tom, jak se nám tam dařilo, Vás budeme informovat v březnovém článku.

                                                                                                                             Mgr. et Mgr. Ilona Středová

Hraběnčiny řezy

Těsto:

450 g polohrubé mouky

200 g másla

6 g prášku do pečiva

200 g cukru moučka

4 žloutky

Náplň:

600 g jablek

200 g cukru krystal

100 g ořechů

4 bílky

50 g rozinek

1 lžička skořice

Na vymazání a vysypání formy:

tuk a hrubá mouka

Postup přípravy

Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo a žloutky, které zapracujeme co nejrychleji do těsta. Těsto rozdělíme na dvě části: 2/3 namačkáme na plech a 1/3 těsta necháme v chladničce ztuhnout.

Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme je skořicí, opranými rozinkami a posypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru. Na povrch řezů nastrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme péct do vyhřáté trouby. Až začne těsto růžovět, je upečené.

tn_obrazek_14295.jpg

tn_obrazek_14294.jpg

tn_obrazek_14293.jpg

tn_obrazek_14292.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑