Vaření v únoru
V měsíci únoru jsme se rozhodli pro upečení rýžového nákypu, zapečených brambor s uzeným masem a připravili i u nás velmi oblíbené moučníky, jako jsou hraběnčiny řezy, jablkový závin z listového těsta nebo tříbarevné řezy. V únoru končil masopust a tak jsme nezapomněli ani na domácí smažené koblihy. Celkově jsme se zdokonalili v krájení, neboť jsme také pro všechny třídy naší školy připravili drobné ovocné a zeleninové občerstvení. Ke konci měsíce jsme se začali pečlivě připravovat na kuchařskou soutěž, která se uskuteční 24. 3. 2022 v Olomouci. O tom, jak se nám tam dařilo, Vás budeme informovat v březnovém článku.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
Hraběnčiny řezy
Těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g másla
6 g prášku do pečiva
200 g cukru moučka
4 žloutky
Náplň:
600 g jablek
200 g cukru krystal
100 g ořechů
4 bílky
50 g rozinek
1 lžička skořice
Na vymazání a vysypání formy:
tuk a hrubá mouka
Postup přípravy
Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo a žloutky, které zapracujeme co nejrychleji do těsta. Těsto rozdělíme na dvě části: 2/3 namačkáme na plech a 1/3 těsta necháme v chladničce ztuhnout.
Na plech s těstem nastrouháme plátky jablek, ochutíme je skořicí, opranými rozinkami a posypeme strouhanými ořechy. Na jablka rozetřeme pevný sníh z bílků a cukru. Na povrch řezů nastrouháme nahrubo zbytek těsta z ledničky a dáme péct do vyhřáté trouby. Až začne těsto růžovět, je upečené.
© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing