Z kuchyně našich babiček - únor
Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo. V únoru jsme si připravili tradiční české bramborové šišky s mákem.
Suroviny
500 g brambor
sůl
300 g hrubá mouka
3 vejce
50 g mletého máku
50g sádlo
moučkový cukr na dochucení
50 g másla (či podle chuti)
Postup
Den předem uvařte brambory ve slupce v osolené vodě do poloměkka. Snáze vám půjdou loupat a poté strouhat. Nastrouhejte je na jemném struhadle na vál, při strouhání by měly jakoby křupat. Prosypte je polohrubou moukou, osolte a doprostřed rozklepněte vejce. Vypracujte hladké, pevné těsto. Přesné množství mouky se odvíjí od savosti brambor.
Je-li těsto tuhé, přidejte k němu vejce, pokud je naopak řídké, přisypte mouku. Do hotového těsta můžete prstem vytlačit důlek, který v něm zůstane. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto rozkrájejte na třetiny a odebírejte malé kousky, ze kterých vytvarujte kuličky, ty rozválejte na tenké šišky a skládejte na pomoučněný vál. Šišky vložte do vroucí vody, zhruba po minutě hrnec jedním pohybem posuňte, aby se šišky odlepily ode dna, ale
nemíchejte je. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové, zhruba za pět minut. Jednu vylovte, rozkrojte a ochutnejte - musí být kyprá, na povrchu i uvnitř. Do mísy vlijte rozpuštěné sádlo, vsypte uvařené šišky a promíchejte, aby se neslepily. Rozdělte je na talíře, posypte mákem a cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing