Z kuchyně našich babiček - únor

Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo. V únoru jsme si připravili tradiční české bramborové šišky s mákem.

Suroviny

500 g brambor

sůl

300 g hrubá mouka

3 vejce

50 g mletého máku

50g sádlo

moučkový cukr na dochucení

50 g másla (či podle chuti)

Postup

Den předem uvařte brambory ve slupce v osolené vodě do poloměkka. Snáze vám půjdou loupat a poté strouhat. Nastrouhejte je na jemném struhadle na vál, při strouhání by měly jakoby křupat. Prosypte je polohrubou moukou, osolte a doprostřed rozklepněte vejce. Vypracujte hladké, pevné těsto. Přesné množství mouky se odvíjí od savosti brambor.

Je-li těsto tuhé, přidejte k němu vejce, pokud je naopak řídké, přisypte mouku. Do hotového těsta můžete prstem vytlačit důlek, který v něm zůstane. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto rozkrájejte na třetiny a odebírejte malé kousky, ze kterých vytvarujte kuličky, ty rozválejte na tenké šišky a skládejte na pomoučněný vál. Šišky vložte do vroucí vody, zhruba po minutě hrnec jedním pohybem posuňte, aby se šišky odlepily ode dna, ale

nemíchejte je. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové, zhruba za pět minut. Jednu vylovte, rozkrojte a ochutnejte - musí být kyprá, na povrchu i uvnitř.    Do mísy vlijte rozpuštěné sádlo, vsypte uvařené šišky a promíchejte, aby se neslepily. Rozdělte je na talíře, posypte mákem a cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Mgr. et Mgr. Ilona Středová

tn_obrazek_10706.jpg

tn_obrazek_10705.jpg

tn_obrazek_10704.jpg



© 2020, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑