Lednové vaření

Po krátkých vánočních prázdninách jsme se opět sešli v cvičné kuchyňce, abychom si procvičili naše kulinářské dovednosti. Společně jsme si připravili: kmínovou polévku s vejcem a rizoto z vepřového masa sypané sýrem, kuřecí vývar s kapáním a  gnocci s kuřecím masem a špenátem nebo polévku rajskou s rýží a kynuté knedlíky plněné povidly. Vše se nám moc povedlo a na společně připravených obědech jsme si pochutnali.

                                                                                                                       Mgr. et Mgr. Ilona Středová

Recept

30g droždí                                                                                                                                                               40g cukr krupice                                                                                                                                                    650ml mléko konzumní                                                                                                                                        1400g mouka hrubá                                                                                                                                                1 ks vejce                                                                                                                                                                20g sůl                                                                                                                                                                    700g povidla švestková                                                                                                                                          voda pitná na uvaření knedlíků- dle potřeby                                                                                                         250g cukr moučka                                                                                                                                                    10g skořice mletá                                                                                                                                                    250g máslo

Technologický postup:       

 Droždí rozmícháme s cukrem, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté hrubé mouky a rozmícháme, až vznikne řídké těstíčko- kvásek, které necháme na teple vykynout. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, sůl, vykynulý kvásek, zbylou dávku vlažného mléka, směs pečlivě promícháme, vypracujeme hladké, nelepivé těsto a dáme je vykynout. Dostatečně vykynuté těsto rozválíme na tlustší plát a nakrájíme čtverce potřebné velikosti. Na jednotlivé dílky těsta naneseme rozmíchaná povidla, pečlivě zabalíme knedlíky a necháme je kynout. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme 10- 12 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí propíchneme vidličkou, aby mohla vyprchat pára a knedlíky se nesrazily. Při expedici posypeme knedlíky směsí moučkového cukru se skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem.

tn_obrazek_18899.jpg

tn_obrazek_18898.jpg

tn_obrazek_18897.jpg

tn_obrazek_18896.jpg

tn_obrazek_18895.jpg

tn_obrazek_18894.jpg



© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑