Kuchařská soutěž v Olomouci
Po roce se uskutečnila opět kuchařská soutěž v Olomouci. Celkem se soutěže účastnilo dvanáct škol z celé české republiky. Soutěžním úkolem letošního ročníku bylo připravit šest porcí skleničkového dezertu. Po přípravě a důkladném ladění chutí a detailu jsme zvolili kombinaci malin a limetkového krému. Po dlouhém a pečlivém zvažování porota rozhodla, že se naši žáci umístili na krásném 2. místě.
Mgr. et Mgr.Ilona Středová
Malinovo - limetkový sen
Malinové želé
130g mražených malin
400ml vody
2x červená želatina
6 lžic cukru krystalu
1 ½ lžíce vanilkového pudinku
2 lžíce malinové marmelády
6x maliny čerstvé – na ozdobu
Maliny svaříme s vanilkovým pudinkem a marmeládou. V želatině rozmícháme cukr krystal a vsypeme do vařicí se vody. Povaříme 1 minutu. Želatinou přeleštíme maliny, které jsme si vybrali na ozdobu. Do zbytku želé přimícháme směs z malin a marmelády a krátce prohřejeme. Hotovou směs přelijeme do skleniček.
Limetkový krém
400 ml smetany
300 g mascarpone
3x limetka (šťáva+kůra)
Moučkový cukr - dle potřeby
Mascarpone vyšleháme se smetanou, přidáme moučkový cukr, jemně nastrouhanou kůru z limetky a citronovou šťávu. Hotový krém přendáme do zdobicího sáčku a naneseme na malinové želé.
Čokoládový krém
200ml smetany
200g čokolády
50g másla
Do vařicí smetany přidáme čokoládu a krátce povaříme. Do vychladlé směsi zašleháme změklé máslo. Hotový krém přendáme do zdobícího sáčku a zdobíme dezert.
Čokoládová ozdoba
1x čokoládová poleva
Čokoládovou polevu rozpustíme a stříkáme na pečicí papír čokoládové mřížky.
Karamelová ozdoba
150g cukru krystalu
Cukr rozpustíme a lžící tvoříme na pečicí papír ozdoby.
Hotový dezert zdobíme malinou, čokoládovou mřížkou, karamelovou ozd
© 2025, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing